Välkommen till Lund – staden där du skapar din framtid!

Lund är en stad som präglas av studenterna och det myllrande studentlivet. Du är viktig för oss och vi är glada för att du har valt Lund och Lunds universitet!

Lund har så mycket mer att erbjuda dig utöver studentlivet, både i och runt stadskärnan. Det är lika nära till universitet, butiker, caféer och restauranger som till natur och kultur. Cykel är det enklaste och mest miljövänliga sättet att ta sig runt enligt många Lundabor, därför tävlar vi ut 2 årsabonnemang till Lundahoj i vår tävling som är öppen under hela februari!

Du har en spännande tid framför dig och vi hälsar dig varmt välkommen till staden där du just nu har börjat skapa din framtid. Läs mer om livet som student i Lund på lund.se.

Welcome to Lund – the city where you create your future! Read about student life in Lund at lund.se.

Oavsett om du är nyinflyttad i Lund eller har bott här länge är du varmt välkommen att kontakta oss. När du kontaktar Lunds kommun är det Medborgarcenter som tar hand om dina frågor. Antingen får du svar direkt eller ser vi till att din fråga hamnar rätt. 
Mejla eller ring lunds.kommun@lund.se, 046-359 50 00.

Studentstaden Lund

Student i Lund

Lund är en studentstad sedan mer än 350 år tillbaka. En femtedel av invånarna i Lund är studenter!  Lunds kommun samarbetar ofta och gärna med stadens studenter. Vi är måna om din åsikt och vill att det ska vara lätt för dig att påverka Lunds utveckling. Det kommunala studentrådet och Lundaförslaget är sådana exempel. 

Jobba i Lunds kommun

Att praktisera eller arbeta i någon av kommunens verksamheter är ett annat sätt att vara delaktig och få inblick i hur en kommun fungerar. Hör gärna av dig om du söker praktik eller är intresserad av ett extrajobb inom kommunen. På studentsidorna på lund.se hittar du mer information och kontaktuppgifter. 

Folkbokföring

Om du är ny i Lund är det viktigt att du folkbokför dig här. Alla ska vara folkbokförda där de bor. Då kan du teckna hemförsäkring, söka bostadsbidrag och rösta i kommunalval och på så sätt påverka kommunens framtid.

Folkbokför dig idag 

Upptäck Lund

För att du lätt ska kunna upptäcka din stad och allt som går att uppleva här runt omkring, kan Visit Lund hjälpa dig med inspiration, information och olika guider till staden och omgivningarna. Här hittar du också tips på aktiviteter som passar alla intressen – natur, kultur, sport, mat, fika, bland mycket annat. Här finns en evenemangskalender, men i tider som dessa lyfter vi också fram upplevelser som är extra passade just nu, på en särskild sida: https://visitlund.se/love-lund/

Till Visit Lund är du välkommen med frågor och funderingar som rör dina Lund-upplevelser, vi finns bland annat i vårt chattrum och i sociala medier. https://visitlund.se/

Studentrabatter  

I Lund hittar du 600 butiker, caféer, restauranger, hotell och upplevelser i hjärtat av Lund. Några av dem har särskilda rabatter för dig som student. 

Här hittar du ett urval av aktuella erbjudanden och information om vad som är på gång i city. Som student har du fri entré på Skissernas Museum, Historiska Museet och rabatt på Kulturen och Vattenhallen Science Center. Lunds konsthall, Livets museum och stadens parker har fri entré för alla.  

I Lund kommer du märka att många tar sig fram med cykel. Ungefär hälften av alla resor inom Lund görs med cykel. Att många cyklar är bra både för lundabornas hälsa och för miljön. Lunds kommun arbetar med att fler ska cykla mer och hoppas att cykel kommer bli även ditt förstaval för att ta dig runt! 

Upptäck Lund på cykel

Att ta sig fram på cykel är ett bra sätt att upptäcka både Lunds tätort och omgivningarna. Du kan både ta dig till pulsen i Malmö eller varför inte besöka något av alla fina naturområden som finns i Lund?

Ta del av våra tips på cykelturer med cykelkartor 

Behöver du en cykel?

Några gånger per termin säljer kommunen med hjälp av Lunds kommuns parkeringsbolag (LKP) omhändertagna cyklar på auktion. 

Läs mer om cykelauktionerna

I Lund finns också ett lånecykelsystem där du kan låna en cykel dygnet runt. Gå in på Lundahoj och skaffa ett cykelkort så kan du smidigt ta dig runt i Lund. 

Discover Lund by bike
In Lund, you will notice that many people get around by bike. To bicycle is good both for the health and for the environment and therefore we want more people to bicycle more. We hope that you also will choose the bike as your main form of transport during your time in Lund!
Getting around by bike is a good way to discover both Lund’s urban area and its surroundings.

Maybe you want to discover the pulse in Malmö or why not visit one of the beautiful nature areas in Lund? Read more about paths and maps

Do you need a bike?

A few times per semester, the municipality, with the help of Lund parking organisation, sells disposed bicycles at auction. For more information, visit lund.se. In Lund, there is also a loan bike system. When you have registered, you can borrow a bicycle in any of the bike stations around the city at every hour of the day. Go to Lundahoj and read more about how the bike loan system works.