Vad är spex och varför Boel?   

Ett spex är en form av teater med fokus på musik och humor skapad av studenter för studenter, men attraherar en betydligt större publik än så. Sex kvällar i veckan under en fyra veckor lång period tillbringar 100 spexare sin tid tillsammans under en intensiv, minnesvärd och otrolig spexmånad och skapar spexet. Månaden kulminerar i en uppsättning av spexet med tillhörande sociala aktiviteter. Inom spexet engagerar sig studenter i allt från att måla dekor, sminka, sy kläder, vara med i orkester, stå på scen, laga mat och skapa grafisk material. I utbyte är du en del av en stor, härlig gemenskap där du får vänner för livet, samtidigt som det bjuder på lärdomar och ny kunskap. Just Boelspexarna grundades år 1994 och tog då namnet från Sveriges och Lunds universitets första kvinnliga rektor Boel Flodgren.

En av de saker som utmärker Boelspexarna är att Scenen är helt vigd till kvinnor.

Som student i Lund har du möjlighet att engagera dig i spexet, men också att vara en del av den stora spexpubliken. Spexets nyskrivna föreställningar ges den tredje helgen i oktober, och vanligtvis hålls även en återuppsättning under våren.

Boelspexarna är ett av två spexutskott inom Akademiska Föreningen.


         Hur blir jag Boelspexare?       

Boelspexarna rekryterar medlemmar via intresseanmälan som inträffar i maj och september månad. Nedan följer postbeskrivningar av de elva olika sektionerna, varav nio går att söka till som ny spexare.

Scenen
Boels superbra scentjejer är de som varje år framför spexet till skratt och jubel. De repar repliker och kupletter, danser och förvånande ansiktsuttryck – allt för att få publiken att skratta.

Sminket
Boels underbara smink ser till att varje karaktär får utmärkande drag, allt i sann spexstil! Sminket vet allt om contouring, peruker och putiga läppar. Lite sliten efter fredagsfesten? Sminket löser!

Orkestern
Boels enastående orkester ger spexet den musikaliska klang som får föreställningen att lyfta till stora salens tak (och vidare). Orkestern förvandlar härliga hits till storslagna musikaliska underverk och sätter ton på spexet.

Sfixarna
Boels otroliga PR-grupp sköter allt från sociala medier till biljettförsäljning och grafisk material. Inte minst tillverkar de programbladet! Ser du någonstans att spexet marknadsförs är det troligtvis dessa briljanta hjärnor som ligger bakom.

Dekoren
Boels järngäng – scenbyggargäng – tar varje år sig an det ärofyllda uppdraget att utforma kulisser, rekvisita och spexskylten som hänger på AF-borgen under spexperioden, och de gör det med bravur! Vad vore ens ett spex utan dekoren?

Syet
Boels storartade syeri skapar alla scenisarnas. Syet skapar ensastående utsyrslar av ingenting och ger liv till spexets karaktärer.

Sexmästeriet
Boels förträffliga sexmästeri lagar den utsökta mat som serveras under spexperioden. Under premiärhelgen överträffar dem sig själva och allas smaklökar med den festligaste av festliga måltider. Ingen lagar mat som Boels sexmästeri.

Tekniken
Boels lysande teknikteam håller i allt som har med ljud och ljus att göra. Är det någon som kan sätta ihop en otrolig lasershow är det tekniken. Inte många (om ens någon?) kan hantera teknik som dem kan!

Baren
Boels ypperliga barsektion är bäst i stan på att blanda drinkar och släcka törster (vatten är gratis och gott!). Är det någon som utgör festens mittpunkt är det definitivt baren.

Pubik
Boels suveräna ”gamlingar” håller ställningarna och ser till att hänget blir riktigt gött. När man varit med i Boel ett tag kan man få söka in till denna fantastiska grupp som vet precis vad Boel är och hur man bäst är en Boelist.

Enmans
Boels förstklassiga enmans-sektion består av förman, ekonomie och PR-ansvarig som styr Boel med trygga händer. Det är de som har järnkoll på allt som är Boel, de delegerar, fixar och bestämmer. Kring förman, ekonomie och PR-ansvarig samlas Boelisterna för stöttning, skratt och spexerier.

Har du några frågor eller funderingar? Kontakta oss!

Göm inte att följa oss på Facebook – där uppdaterar vi med mer information om våra events och var du kan se oss härnäst! Du kan även kontakta oss direkt på Facebook, boelspexarna@gmail.com eller boelspexarna.regissor@gmail.com