OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Välkommen till Lunds Studentsångares digitala Hälsningsgillesbås! Här kan du läsa om vår verksamhet, våra höga ambitioner för körsången, vårt föreningsliv, varför vi tycker så mycket om att sjunga, och förhoppningsvis får du lust att ta del av vår verksamhet på ett eller annat sätt. Lunds Studentsångare är en kör för mansröster skapad 1831. Vi räknar ungefär 50 sångare i den aktiva kören, och namnet till trots är ungefär hälften av medlemmarna inte längre studenter, utan har gått vidare till arbetslivet. Även om kören kanske är mest känd från förste maj-sjungningen i TV och radio från Universitetstrappen, är detta egentligen bara en liten del av vårt årliga engagemang.

Vi medverkar på och anordnar konserter i Sverige och utomlands med solister, kammar- och symfoniorkestrar. Till exempel konserterade kören med Esa Pekka Salonen och London Symphony Orchestra i San Francisco 2016, och med Theodore Kuchar i Kiev och Lviv i Ukraina 2018. Våra stapelkonserter är dock vår- och höstkonsert samt julkonserterna vid förste advent. Vårt mål är att förvalta och förnya manskörsrepertoaren. Manskör som form står med en fot rotad i 1800-talets romantik, och den andra sökandes, trevandes i nutida musik, till exempel i kompositörer som Morten Lauridsen och Veljo Tormis, som ni kan lyssna på i en video med oss här på sidan. Traditionella manskörssånger är ofta starka hyllningar till naturen, skönheten och våren, men blandas av oss med verk färgade av kalla krigets ångestfyllda framtidsovisshet, av 1900-talets politiska förtryck och mänskligt lidande. Som förvaltare tar vi upp både klassiska manskörssånger, men letar ständigt upp nya godbitar, antingen från nutida kompositörer eller från arkiven, där tillfälligt bortglömda verk väntar på att återupptäckas. Utöver detta är vi också bara människor, så ibland slinker det in en och annan slagdänga på våra konserter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lunds Studentsångare har förutom sången också ett stort föreningsliv, där de flesta medlemmar har något ansvarsområde eller engageras i något av utskotten. Bland utskotten finns ett sexmästeri som planerar och genomför sittningar och fester, det vill säga när viruspandemier inte härjar över världen. Vi har också sekretare, arkivarier, marknadsföring, stämfiskaler, notfiskaler, och nu senast – en slipsfiskal!
En mycket uppskattad och ofta lika rolig del av att vara studentsångare är våra kvartetter. Som studentsångare uppmuntras man att ta del av kvartettverksamheten, som består i att man sjunger på fester, evenemang, bröllop och begravningar dit vi bokas. Vi tycker det är roligt att sätta guldkant på händelserna i Lund med omnejd, men ibland reser vi också längre bort för kvartetter.

Sedan januari 2020 leds kören av Christian Schultze. Schultze är utbildad som kyrkomusiker vid musikhögskolan i Malmö och har arbetat med körer i 30 år. Inte konstigt att hans stora passion i livet är just kör då han förutom LSS dirigerar flera andra körer, samtidigt som han är anställd som organist i Johanneskyrkan i Malmö och undervisar i orgelspel och improvisation.
Vi repeterar normalt sett på tisdagar 19.00 – 22.00 på Magle Konserthus på Magle Stora Kyrkogata 4 i centrala Lund. Under 2020 har vi kunnat fortsätta med repetitionerna men har fått vidta anpassningar för att säkra medlemmarnas inklusive familjers säkerhet. Nu till hösten är vår ambition att fortsätta tisdagsrepetitionerna, men exakta repetitionstider och -former kommer att ändras kontinuerligt i och med att pandemin utvecklas. Nästa planerade konsert är höstkonserten 24 oktober med violinisten Malin Broman, i samband med utdelningen av Solistpriset 2020, instiftat av Tetra Laval.

Vi söker ständigt efter nya mansröster att fylla leden med. Har du en mansröst, god körvana och lust att gå med i en kör med stora ambitioner? Surfa in på studentsangarna.nu och ansök idag! Inprovningar sker löpande under terminerna. Vill du inte missa våra konserter och andra nyheter och händelser? Gå in på studentsangarna.nu och prenumerera på vårt nyhetsbrev! Lunds Studentsångare is a male voice choir founded in 1831 and gives numerous of concerts every year. The choir is always searching for new members so if you have good knowledge of singing in choir, read sheet music and wish to join a choir with big ambitions we are more than happy to hear from you. Fill in your application online at https://www.studentsangarna.nu/sjung-med-oss, or send an email to sekreterare@studentsangarna.nu.